Een stroom van licht
verdrijft het duister.
Kleurrijke 
geurende lente.

Het kruis als
aardse belofte
tekensvan hoop
trouw en toekomst

Het houten kruis
dat de wereld draagt.
Oorverdovende stilte
zoute tranen.

Klokjesbloemen
herinneren ons
aan dankbaarheid
en liefde voor
de dienende leider
Hosanna!
roept het volk
De twaalf
juichen, vrezen
verraden.
Levende aarde.

De aarde 

bezitten, gebruiken,

te eren.

Rechtvaardig 

is de nederige mens.

Via deze weg willen wij een ieder van harte uitnodigen voor de 4 mei herdenking, die vanuit de commissie ‘Kerk en Israël’ classis Fryslân wordt georganiseerd in de Petrustsjerke te Garyp.
Bij deze herdenking willen we in het bijzonder stilstaan bij de slachtoffers van de Shoah, maar uiteraard ook bij alle overige oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
We zien in de wereld om ons heen dat vrijheid en vrede kwetsbaar zijn. Dat de prijs van vrede en vrijheid hoog is. Het is goed, om één avond in het jaar bewust stil te staan bij de vele slachtoffers die tirannie in de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt, ook in ons land.
Toen, en ook in de huidige tijd, zien we dat door het creëren van een zondebok, autoritaire leiders, machthebbers en regimes hun positie versterken. Veelal gebeurt dit door alle problemen te projecteren op één bevolkingsgroep, en deze door taalgebruik en beeldvorming steeds verder te isoleren en te ontmenselijken.
We hebben daarom voor deze herdenking gekozen bijzonder aandacht te schenken aan de gevolgen van antisemitisme. In de Tweede Wereld oorlog heeft dit tot onnoembare gruwelen geleid. Helaas zien we ook in de huidige tijd het antisemitisme weer oplaaien.
Tijdens de viering zullen getuigenissen van en over Joden uit Fryslân gedeeld worden, luisteren we naar gedichten geschreven door kinderen uit de bovenbouw van CBS “De Wrâldpoarte” uit Garyp, klinken psalmen als gebeden.
Om 8 uur zal de twee minuten stilte in acht worden genomen.
Locatie: Petrustsjerke Garyp, Tsjerkepaed 18
tijd: Inloop 19.00 uur, aanvang 19.15 uur
spreker: ds. Herman de Vries uit Feanwâlden / Ljussens

Bloemen
als gevouwen handen.
Biddend voor
vruchtbare aarde.
Groei, ontwikkeling, leven.