• Home
  • Agenda
  • Nieuws
    • Nieuws 2022
    • Nieuws 2021
    • Nieuws 2020
    • Nieuws 2019
  • Van Jong tot Oud…
  • Column
  • Kerken
    • Kerk Boksum
    • Kerk Blessum
    • Kerk Deinum
  • Over ons
  • Preken
  • Uit het leerhuis

We zijn een open gemeente. We geven elkaar de ruimte in geloofsbeleving

Protestantse Gemeente Terpoarte

Onze officiële naam is Protestantse Gemeente Terpoarte te Boksum, Blessum, Deinum. De Protestantse Gemeente Terpoarte is ontstaan door een fusie van de Gereformeerde Kerk te Boksum e.o., de Hervormde Gemeente Deinum en de Hervormde Gemeente Boksum/Blessum. Wij zijn een open en niet-dogmatische Gemeente. We geven elkaar de ruimte in geloofsbeleving. Zie ook ons beleidsplan. We zijn aangesloten bij de dorpskerkenbeweging. LHBT-ers (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) mogen bij ons van harte meedoen. We zijn we aangesloten bij de Stichting Wijdekerk.

De kerkdiensten worden gehouden op zondag, meestal om 9.30 uur, om en om in de Sint Jan in Deinum en de Sint Margryt in Boksum. Een aantal bijzondere diensten wordt gehouden in de Mariakerk in Blessum. Ook in de zomer zijn er een paar diensten in Blessum.

Het algemeen bestuur wordt gevormd door de kerkenraad. Het dagelijks bestuur bestaat uit de preases (voorzitter), de scriba (secretaris) en de predikant. De kerkenraad heeft de financiële en de stoffelijke zaken uitbesteed aan het college van kerkrentmeesters. Een aantal kerkrentmeesters heeft ook zitting in de kerkenraad, dit zijn de ouderlingkerkrentmeesters. De diaconale taken worden uitgevoerd door de diakenen. Zij maken ook deel uit van de kerkenraad. Het pastoraat wordt gedaan door de predikant, twee ouderlingen en de wijkmedewerkers. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers actief bij het reilen en zeilen van de Gemeente.

De Gemeente heeft een eigen predikant (ds. Harrie Strubbe) met een aanstelling van 0,8 FTE in dienst. Ook zijn er twee kosters in dienst en een cantor-organist. De leden ontvangen 6 keer per jaar het kerkblad, genaamd ‘De Trjilling’.

Ds. Harrie Strubbe

Sinds 1983 ben ik predikant en vanaf september 2016 werkzaam in de dorpen van Terpoarte. Mijn opleiding heb ik destijds gevolgd aan de Rijksuniversiteiten van Utrecht, Groningen en Leiden. Waarom wordt iemand eigenlijk predikant? Of zoals je ook wel als vraag krijgt: als je je leven over kon doen, zou je het dan weer worden? Dat zou zomaar kunnen, al sluit ik iets met (lichte) muziek ook niet uit.

Maar wat was dan destijds de motivatie? Ik begon aan de opleiding zuiver vanuit interesse. Gaandeweg het traject raakte ik steeds meer geboeid door de onderdelen die direct raakten aan de praktijk van het predikantschap. En misschien nog wel het meest door de gedachte het Verhaal gaande te houden. Voor mij begint en eindigt geloven bij het verhaal. Zonder dat verhaal van God met de mensen, zoals we het in de Bijbel vinden, houdt het voor mij snel op.

Met dat verhaal bezig zijn in de vieringen, in leerhuizen, in ontmoetingen met mensen, is voor mij dan ook nog steeds de kern van mijn werk. En dat is elke keer anders, omdat je ook elke keer weer met andere mensen te doen hebt. Dat maakt het predikant-zijn tot een heel levendig gebeuren: samen met mensen kerkdiensten voorbereiden en vieren, mensen ontmoeten in allerlei levensfasen, allemaal met hun eigen verhaal en hun eigen weg met God, op school met de kinderen op zoek zijn naar de zin van het verhaal, wat maakt jou nu tot mens? Terpoarte is daarbij een prettige en open werkomgeving, met veel creatieve mensen en dat stimuleert.

Niet aan het werk, dan lees ik graag, literatuur, geschiedenis en filosofie, maak wat muziek op piano en gitaar en maak de nodige kilometers op de racefiets en met de hardloopschoenen aan.

Mijn aanstelling in PG Terpoarte is in deeltijd: 80 %. Mijn werkdagen zijn in principe maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondagmorgen.

Wil je eens verder praten over wat jou bezig houdt, wat je verdriet geeft,  vragen oproept, of juist inspireert en vreugde geeft, wil je meer weten over geloven en alles wat daarmee samenhangt, neem dan gerust contact op.

Pastoraat en diaconaat

Als kerkgemeenschap dragen we zorg voor elkaar en zijn wij betrokken op de samenleving. In de kerk noemen wij dit ook wel pastoraat en diaconaat.  Om er voor te zorgen dat wij deze taken uit voeren worden er mensen aangewezen die hier voor verantwoordelijk zijn. Deze mensen noemen wij ouderlingen en diakenen.

Pastoraat

Onder pastoraat verstaan we, dat gemeenteleden naar elkaar omzien en elkaar bijstaan. Voor een deel gebeurt dat spontaan, anderzijds vraagt dit om een doelgerichte organisatie die er voor zorgt dat mensen elkaar niet uit het oog verliezen en die mogelijkheden schept om elkaar te ontmoeten. Ouderlingen en predikant hebben hierin een bijzondere verantwoordelijkheid. De ouderlingen om in het omzien naar elkaar voorop te gaan en dat te stimuleren en te organiseren, de predikant om gemeenteleden te ondersteunen en te bemoedigen op hun levensweg. Zij worden hierin bijgestaan door twee wijkteams: een in Deinum/Blessum en een in Boksum. De leden van de wijkteams zijn de ogen en oren van de gemeente. Zij kennen hun wijk, hebben geregeld contact met de mensen in hun wijk en geven ouderlingen en predikant door als er gevallen zijn die hun pastorale zorg en aandacht nodig hebben.

De predikant heeft vooral een taak als het gaat om het pastoraat rond doop, huwelijk, uitvaart en rouwverwerking, bij andere scharnierpunten op de levensweg, en bij het bezoeken van zieken enmensen die vanwege hun ouderdom aan huis gebonden zijn en om die reden niet meer actief mee kunnen doen aan het gemeenteleven. Verder kunnen gemeenteleden altijd een gesprek aanvragen bij de predikant, hem bellen of met hem mailen. Hebt u behoefte aan ondersteuning van een predikant dan kunt u contact opnemen met ds. Harrie Strubbe. Telefonisch bereikbaar op 0515 - 336 793 of via email

Diaconaat

Als het om de betrokkenheid op de samenleving gaat hebben de diakenen daarbij een leidende rol. Zij beheren niet alleen de diaconale middelen en fondsen van onze gemeente, zij steunen namens ons ook  projecten dichtbij en veraf, zij stimuleren ons ook tot daadwerkelijke betrokkenheid. Op dit moment worden de volgende activiteiten georganiseerd:

Een keer per maand worden na de dienst voorbeeldbrieven van Amnesty International aangeboden. Een keer per maand worden er via onze kerken goederen ingezameld voor de voedselbank in Leeuwarden. Aan huishoudingen die op het sociaal minimum zitten wordt rond de kerstdagen een pakket met levensmiddelen aangeboden. De werkgroep Diensthuis ondersteunt een aantal kindertehuizen, bejaardentehuizen, een psychiatrisch tehuis, blijf-van-mijn-lijfhuizen, een ziekenhuis, pleeggezinnen, een daklozenproject in Hongarije met het inzamelen van gebruikte kleding, schoeisel, speelgoed en linnengoed. Indien nodig, ontvangen mensen persoonlijke ondersteuning.

Elke week gaat er vanuit de kerkdienst een bloemengroet naar een zieke of oudere; ook naar mensen die geen lid zijn van onze gemeente. Samen met andere kerkelijke gemeentes uit onze regio zijn we betrokken bij een project van Kerk in Actie in Rwanda.

Adressen

Sint Margrietkerk, Boksum
Sint Margrietwei 1
9031 XG Boksum

Mariakerk, Blessum

Buorren 2
9032 XC Blessum

Sint Janskerk, Deinum
Tsjerkepaed 3
9033 WZ Deinum

Kosters

Koster Boksum
P. Bouwma
06 – 57 64 89 38
058 – 254 2232

Koster Blessum
P. Otter
06 – 37 42 22 88

Koster Deinum
A. Bouwma-Postma
06 – 23 61 03 39
058 – 254 2232

Contact

Scriba
Stuur een mail

Scriba@terpoarte.nl

Predikant
Ds. Harrie Strubbe
0515 – 336 793

Webmaster
Stuur een mail
webmaster@terpoarte.nl

Volg ons ook op Facebook

© Copyright Terpoarte                  Privacy statement                   ANBI